Etiquetes

dimarts

U8 -L'ENERGIA


http://blogdelaenergia.com/juego/juego_pc.html

                            L'ENERGIA

ENERGIA és la capacitat d'un cos per produir transformacions i fer un treball.
Al llarg del dia ens movem, fem esport, pensem i fem deures a l'escola, i per tot això mengem. L'energia que obtenim dels aliments l'utilitzen els nostres músculs per fer força i desplaçar el cos i la utilitza el cervell per relacionar idees.



CARACTERÍSTIQUES DE L'ENERGIA 

-L'energia es presenta de moltes formes, que es poden transformar entre sí (per exemple, en una bombeta, l'energia elèctrica es pot transformar en energia lluminosa)

-L'energia es pot produir, conduir i emmagatzemar.

FORMES DE L'ENERGIA

A més a més de la forma d'energia animal, avui en dia s'utilitzen moltes de les següents formes d'energia:


1)ENERGIA ELÈCTRICA
  Es l'energia associada al corrent elèctric, produïda naturalment (exemple llamps) o artificialment (centrals elèctriques) des d'on la conduïm fins les nostres cases. Aquesta energia alimenta qualsevol aparell que endollem al corrent elèctric,  un ventilador , una estufa,  un secador,... i també es pot emmagatzemar en piles i bateries en quantitats reduïdes.

               >>>VEURE EL VÍDEO: PARLEM D'ELECTRICITAT

       >>>VEURE VÍDEO: ELECTRICITAT ESTÀTICA
https://www.youtube.com/watch?v=cXmQF41hpts
PRÀCTICA: Fem Servir el següent material: paperets i separadors de plàstic de bolígrafs
Mitjançant el fregament, produím lectricitat estàtica fregant  els bolígrafs amb  el cabell. Obtindrem  que  els paperets s’enganxin al bolígraf.
                           JOC INTERACTIU SOBRE ELECTRICITAT



CIRCUITS ELÈCTRICS

Un circuit elèctric és un conjunt d'elements connectats entre si, pels quals circula un corrent elèctric que segueix un camí tancat, per aprofitar l'energia elèctrica.

A) Revisa aquest power point

>>>>>>>>>>>circuit elèctric


 

B) Contesta aquestes preguntes


C) Elabora/Presenta un circuit





2)ENERGIA LLUMINOSA


http://www.recercaenaccio.cat/experimenta/provoquem-miratges-4-experiments-sobre-la-refraccio-de-la-llum/

QUÈ ÉS LA LLUM?
La llum és una forma d'energia que porten els cossos lluminosos. Els cossos lluminosos són coses o objectes que il·luminen, com per exemple una bombeta.

-QUINS TIPUS DE LLUM HI HA?
Hi ha dos tipus de llum:
-La llum natural, com el Sol i La llum artificial, com les bombetes, els fluorescents, els tubs...La majoria de les llums artificials funcionen amb electricitat.

CARACTERÍSTIQUES DE LA LLUM 
Velocitat de la llum
299.792,458 km per segon(res ho supera )
 
 Propagació de la llum
La llum viatge en línia recta des de quan surt de les fonts de llum, fins a l'objecte que volem veure. Llavors quan arriba als objectes, la llum rebota i arriba fins els nostre ulls.

-Transparent translúcid i opac
Quan la llum es propaga hi han objectes que deixen passar la llum i altres no.
Hi han materials:
Transparents: Vol dir que deixen passar la llum i podem veure molt bé l'objecte a través seu. Com per exemple els vidres de les finestres.
Translúcid: Deixen passar la llum però no es veu l'objecte bé, es veu borrós. Com per exemple un portafolis.
Opac: No pot passar la llum i tampoc es pot veure l'objecte. Com per exemple la fusta.
-La reflexió de la llum
La reflexió de la llum és quan la llum va a parar a un objecte, algunes vegades el travessa i d'altres s'hi reflecteix, es a dir, rebota a l'objecte. Això és la reflexió de la llum.
La llum, quan es reflecteix en un objecte ens permet veure'l.
Els miralls són làmines de vidre. Estan recobertes per la cara posterior d'una capa de metall polit.
La reflexió de la llum és el que ens permet veure'ns en un mirall.
Perquè la nostra imatge es reflecteix a la superfície del mirall i torna a nosaltres.

-La refracció de la llum
La refracció de la llum és el canvi de direcció que fa la llum quan passa d'un medi a un altre medi diferent, com per exemple, de l'aire a l'aigua.
El canvi de direcció explica que un objecte submergit en aigua es vegi tort. Això passa perquè la imatge de l'objecte canvia de direcció quan passa de l'aigua a l'aire.

3) ENERGIA ELECTROMAGNÈTICA
 És l'energia transportada per les ones electromagnètiques com ara ones de radio, TV, la llum del Sol, els raigs X de les plaques mèdiques o els que arriben del Sol , els raigs gamma que ixen del Sol i que són aturats a l'atmosfera.

 4)ENERGIA SONORA
http://www.ceip-diputacio.com/MITJA%20I%20SUPERIOR/medi/bloc6/llum%20i%20so/swf/sonido.swf
 Està associada a les ones de so que es propaguen a l'aire, a l'aigua, o dins d'un metall. La velocitat de propagació varia depenent del medi pel qual viatja la vibració sonora. El so a l'aire, a 0 °C,  viatja a una velocitat de 331 m/s i si puja 1 °C la temperatura, la velocitat del so augmenta en 0,6 m/s. En l'aigua (a 25 °C) és de 1.493 m/s. En l'acer és de 5.100 m/s. El buit, l'espai entre planetes sense aire, no transmet el so. 



5) ENERGIA QUÍMICA
 L’energia química és la capacitat d'una substància química per experimentar una transformació a través d'una reacció química o, el és el mateix transformar-se en unes altres substàncies químiques. Formar o trencar enllaços químics implica guanayar o perdre energia, la qual pot o bé ser absorbida per fer un treball. Un cas particular és l'energia metabòlica dels aliments que absorbeixen els éssers vius durant la digestió i la respiració i utilitzem per fer qualsevol treball físic o intel·lectual. 

https://www.youtube.com/watch?v=n2Qljgje-Qc


6) ENERGIA NUCLEAR
La energía nuclear es la energía continguda  en el nucli d'n àtom

https://www.youtube.com/watch?v=jec_AixIwmM
7)ENERGIA TÈRMICA
  És l'energia alliberada en forma de calor. Pot ser obtinguda de la naturalesa, a partir de l'energia química, mitjançant una reacció que desprenga calor, com la combustió d'algun combustible; per una reacció nuclear de fissió que produeix vapor a 300 ºC ; mitjançant energia elèctrica l'escalfament dels cables conductor o efecte Joule; per fregament; per concentració dels raigs del Sol (s'anomena solar tèrmica); etc...  

8) ENERGIA MECÀNICA

L'energia mecànica d'un cos és la suma de les seves energies, cinètica i potencial. L'energia cinètica és l'energia que té un cos que es mou. L'energia potencial és la que té un cos que està a una certa altura del terra i pot caure fent un treball o la que té un moll comprimit que es pot desenrotllar fent un treball. Per això quan un cotxe xoca contra una paret li cedeix energia mecànica fent el treball de trencar la paret.  

9) Energia Hidràulica, 

10)Energia Solar 

11)Energia fotovoltaica,


13)Energia Eòlica 

14)Residus sòlids urbans, 

15)Altres

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Recursos