- Els éssers vius que l’habiten (plantes, animals, fongs, protoctists i bacteris), el conjunt dels quals forma la biocenosi de l’ecosistema.
- El lloc on habiten aquests éssers vius, amb totes les seves característiques fisicoquímiques (relleu, temperatura, humitat, llum, sòl i clima), el conjunt de les quals forma el biòtop de l’ecosistema.
RELACIONS INTRAESPECÍFIQUES
- Familiars: els individus que s’agrupen tenen algun tipus de parentiu. Alguns exemples d’espècies que hem tractat al blog són els elefants, alguns primats, moltes aus, cetacis … Dins d’aquest tipus de relacions hi ha diferents tipus de famílies.
- Gregarisme: són agrupacions, habitualment de molts individus amb o sense parentiu, durant un lapse de temps permanent o estacional. Els exemples més típics serien els estols d’aus, la migració de la papallona monarca, els ramats de grans herbívors com els nyus, els bancs de peixos…
- Colònies: agrupacions d’individus que s’han reproduït asexualment i comparteixen estructures comunes. El cas més conegut és el del corall, que de vegades és esmentat com l’ésser viu més gran del món (Gran Barrera de Corall Australiana), encara que en realitat es tracta una colònia de pòlips (i els seus antics esquelets calcaris), no un ésser viu individual.
- Societats: són individus que viuen junts de manera organitzada i jerarquitzada, on hi ha un repartiment de les tasques i habitualment són físicament diferents entre ells segons la seva funció dins de la societat. Els exemples típics són els insectes socials com les formigues, abelles, tèrmits ..
- Territorialitat: es defineix per enfrontaments o competència per accés al territori, a la llum, a les femelles, a l’aliment… es poden produir enfrontaments directes, com en el cas dels cérvols, i/o desenvolupar altres estratègies, com el marcatge per olor (felins, óssos…), vocalitzacions…
- Canibalisme: depredació d’un individu sobre un altre de la mateixa espècie.
5) TIPUS D'ECOSISTEMES i ELS BIOMES
- Hi ha 3 tipus d'ecosistemes naturals
- - Ecosistemes terrestres.
- - Ecosistemes aquàtics
- - Ecosistemes mixtes (aigua-terra)/ (aire-terra)
- També hi ha ecosistemes artificials o no naturals de paisatge modificat (creats per l'ésser humà).
- 5.1. ECOSISTEMES TERRESTRES
Els ecosistemes terrestres ocupen només el 30% de territori de la Terra. Aquests es divideixen al seu torn, de major a menor territori ocupat en ecosistemes terrestres de:
- Deserts (30% ).
- Sabanes i pastures tropicals com estepes, prats i herbassars (20%).
- Selves (23%).
- Ecosistemes forestals: boscos templats y tundres (17%).
- ARTIFICIAL: Zones de cultiu (10%).
En les imatges d'ecosistemes d'aquí baix, pots veure els d'aquesta llista en ordre. A més, consulta les següents posts per ampliar els teus coneixements sobre aquests tipus d'ecosistemes:
- Qué es un ecosistema terrestre i les seves característiques.
- Tipus d'ecosistemes terrestres amb exemples
- 5.2. ECOSISTEMES AQUÀTICS
Ecosistemes marins
- Oceans
- Mars
- Esculls
- Aigua baixa litorals
- Estuaris
- Llacunes costaneres d'aigua salada
Ecosistemas dulceaquícoles
- Ecosistemes d'aigua dolça
- Llacs
- Estanys
- Rius
- Rierols
- Deus (manantials)
A més, consulta les següents posts per a ampliar els teus coneixements sobre aquests tipus d'ecosistemes:
- 5.3. Ecosistemes mixtos
- Aquests poden estar constituïts per la presència de terrenys d'aigua i de terra, o bé de terra i aire (ecosistemes aeroterrestres).
- Així, els principals tipus d'ecosistemes mixtes que existeixen a la natura són:
- Humedals.
- Manglars.
- Marismes.
- Costes.
- Abaix veuràs les imatges d'ecosistemes mixtes en l'ordre de la llista.
5.4. Ecosistemas artificials
En els ecosistemes artificials, les característiques del terreny i els seus components estan determinats per l'acció de l'ésser humà.
Els principals tipus d'ecosistemes artificials són:
- Ecosistemes urbans.
- Ecosistemes agrícoles o agropecuaris.
- Ecosistemes de presa o embassament.
5.5. Ecosistemes o bioma ?
Els grans biomes de la Terra són els següents
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada